Suomi on tänään julkaissut juhlarahat satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi

Suomi on tänään julkaissut valtiovarainministeriön päätöksellä kultaisen nimellisarvoltaan 100 euron ja hopeisen nimellisarvoltaan 10 euron Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan. Suomen Rahapajan lyömät juhlarahat kuuluvat valtioneuvoston kanslian koordinoimaan Suomi100-ohjelmaan. Kultaraha on ensimmäinen kokkolalaissyntyisen, nykyään Helsingissä asuvan Simon Örnbergin, 31, suunnittelema juhlaraha. Hopearahan ovat suunnitelleet peruskoululaiset Saara Peltomäki (tunnuspuoli) Jyväskylästä ja Jennifer Tuomisto (arvopuoli) Turusta.

Suomalaiseen kultaan lyödyn juhlarahan arvopuoli hahmottaa mosaiikkimaisesti Suomen karttakuvan. Juhlarahan tunnuspuolen kaarimuoto kuvaa Suomen väestönkasvua itsenäisyyden vuosina.

“Juhlarahan arvopuolella esitän maamme kauniin siluetin entistä avoimempana ja ympäröivään maailmaan sulautuneena ja verkostoituneena. Tunnuspuolen graafinen kaavio kuvaa maamme väkilukua jokaisena itsenäisenä vuotenamme, antaen siten juhlarahaan sijan jokaiselle suomalaiselle,” Örnberg kertoo.

”Kultaraha on minulle tärkein työni tähän mennessä. Sen suunnittelu on oma panostukseni itsenäisyyden juhlimisessa. On hienoa, että juhlaraha lyödään suomalaiseen kultaan ja sen pakkaus on myös suomalainen”, teollisen muotoilun ja arkkitehtuurin parissa työskentelevä taiteen maisteri Örnberg toteaa.

Kultaraha tarjotaan suomalaisen puusepän valmistamassa puisessa rasiassa. Kultaisella ja hopeisella juhlarahalla on molemmilla Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

Jyväskyläläisen ja turkulaisen peruskoululaisen suunnittelema hopearaha

Hopeisen, nimellisarvoltaan 10 euron suuruisen juhlarahan ovat suunnitelleet 15-vuotias jyväskyläläinen Saara Peltomäki (tunnuspuoli) ja 16-vuotias turkulainen Jennifer Tuomisto (arvopuoli). Juhlarahan suunnittelusta järjestettiin peruskouluikäisille suunnattu kilpailu. Molemmat nuoret suunnittelijat yllättyivät voitostaan.

Jyväskylässä Kilpisen yhteiskoulussa opiskeleva Peltomäki kertoo, että juhlarahoja suunniteltiin yhdessä kuvaamataidon tunnilla.

”Keskellä suunnittelemani hopearahan tunnuspuolta on Suomi, jota ympäröivät puun vuosirenkaat. Ne symboloivat itsenäisyyden vuosia”, Peltomäki kertoo.

Turussa opiskeleva Jennifer Tuomisto halusi välittää työllään erilaisuuden arvon.

”Sain idean työhön heti ja ehdotukseni syntyi tunnissa. Suunnittelemallani hopearahan arvopuolella on kaksi toisiaan puristavaa kättä – musta ja valkoinen. Tällä halusin kuvastaa sitä, että Suomi ei ole rasistinen maa. Jos joku ei vielä hyväksy sitä, että on erilaisia ihmisiä, niin nyt viimeistään hyväksyy kun se on juhlarahaan lyöty”, Tuomisto sanoo.

Virallisen maksuvälineen asema

Valtiovarainministeriön asetus antaa juhlarahoille virallisen maksuvälineen aseman Suomessa, mutta juhlarahojen merkitys maksuvälineenä on nimellinen rahan myyntihinnan ollessa nimellisarvoa suurempi. Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahojen asetukseen voi tutustua oikeusministeriön sähköisessä säädöskokoelmassa.

Kultarahan myyntihinta on 529 euroa. Suomen Rahapaja löi Itsenäinen Suomi 100 vuotta -kultarahasta myös 100 kappaleen numeroidun erikoiserän, joka myytiin ensimmäisenä ennakkomyyntipäivänä loppuun. Numeroidun kultarahan hinta on 600 euroa.

Kultaisen juhlarahan kultapitoisuus on 917. Kultarahojen enimmäislyöntimäärä on 3 000 kappaletta. Juhlarahan halkaisija on 22 mm ja paino 5,65 g. Laadultaan juhlaraha on viimeistelty peilikiiltoiseksi.

Hopeisissa juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag500/1000, niiden halkaisija on 28,5 millimetriä ja paino 10 grammaa. Hopearahojen enimmäislyöntimäärä on 10 000 kappaletta. Hopeisen Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan myyntihinta on 38 euroa.

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahoja voi ostaa Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä.

Lisätietoja:

Katriina Holm
viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija
Suomen Rahapaja
katriina.holm@mint.fi
0400 211 066

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2017 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi