Suomen Rahapajalta kölirahat Arctechin säiliöalukseen

Suomen Rahapaja lahjoitti onnenkolikot Arctech Helsinki Shipyardin uusimman aluksen kölinlaskuun.

Suomen Rahapaja lahjoitti onnenkolikot Arctech Helsinki Shipyardin uusimman aluksen kölinlaskuun.

Arctech Helsinki Shipyard rakentaa jäätämurtavan (Arc7) säiliöaluksen kreikkalaiselle varustamolle. Kyproksen lipun alla seilaavan tankkerin tehtävänä on kuljettaa kaasukondensaattia Jamalin niemimaalta Eurooppaan. Säiliöaluksen rungonkoontijuhla ja kölinlaskuseremonia tapahtui torstaina 27.7.2017 Arctech Helsingin telakalla.

Kölinlaskuseremonia on vanha laivanrakennukseen liittyvä perinne, missä laivan kölin alle sijoitetaan kolikoita rakentamisen ajaksi tuomaan onnea. Onnenkolikot pudotetaan seremoniassa aluksen ensimmäisen lohkon ja kölipukin väliin. Kun laiva lasketaan vesille, kölipukissa olevat kolikot siirretään talteen ja myöhemmin hitsataan maston juureen ns. mastontallajaisissa. Perinteen uskotaan syntyneen purjelaivojen kultavuosina, jolloin haaksirikon sattuessa maston juuressa olevilla kolikoilla voitiin ostaa uusi masto.

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa valtiovarainministeriön päätöksestä kaikki suomalaiset juhlarahat. Vuoden 2017 juhla- ja erikoisrahat ovat osa valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi 100 -ohjelmaa. Lisää tietoa vuoden 2017 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi