Juhlaraha Zacharias Topeliukselle

Suomen Rahapaja lyö valtiovarainministeriön asetuksella nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron juhlarahat Zacharias Topeliuksen kunniaksi. Kirjailijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan syntymästä tulee 14.1.2018 kuluneeksi 200 vuotta. Topelius muistetaan yhä etenkin satujen mestarina ja rakastettujen joululaulujen sanoittajana.

”Topelius muokkasi suomalaista identiteettiä muun muassa sanomalehtitoimintansa, Maamme kirjan ja rakastettujen satujensa kautta. Hän kiinnitti huomiota oman aikansa ilmiöihin ja epäkohtiin, mutta osasi myös nähdä Suomen tulevaisuuden ja nousun ja muun muassa edisti tyttöjen ja naisten asemaa puoltamalla heidän oikeuttaan esimerkiksi koulunkäyntiin”, Topelius-seuran edustaja Tiina Leppänen sanoo.

Kirjailijan ja runoilijan ansioiden lisäksi Topelius (14.1.1818-12.3.1898) oli toimittaja, historioitsija ja Helsingin yliopiston rehtori.

Juhlarahan arvopuolelle on lyöty kuva Topeliuksesta sekä hänen tarinoidensa varpuset. Juhlarahan tunnuspuoli kertoo Topeliuksen Koivu ja tähti -sadusta.

Hopeisen 10 euron Topelius 200 vuotta -juhlarahan enimmäislyöntimäärä on 8 000 kappaletta. Nimellisarvoltaan 20 euroa olevia juhlarahoja lyödään 4 000 kappaletta ja niistä 100 kappaletta on numeroitu ja myydään erikseen. Juhlarahan on suunnitellut kuvanveistäjä Erja Tielinen.

Juhlarahan nimellisarvo, design ja tekniset ominaisuudet vahvistetaan valtiovarainministeriön antamassa asetuksessa, johon voi tutustua täällä.

Suomen Rahapajan Vantaan tehtaalla valmistamilla hopearahoilla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

Topelius 200 vuotta -juhlarahojen ennakkomyynti on käynnissä Suomen Rahapajan verkkokaupassa ja juhlarahoja voi ostaa myös Suomen Rahapajan jälleenmyyjiltä. Yhden nimellisarvoltaan 10 euron juhlarahan myyntihinta verkkokaupassa on 38,80 euroa ja yhden nimellisarvoltaan 20 euron juhlarahan myyntihinta on 62,20 euroa. Numeroidun juhlarahan myyntihinta on 102 euroa.

Juhlaraha julkaistaan 12.1.2018.

Lisätietoja:

Katriina Holm
viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija
Suomen Rahapaja
katriina.holm@mint.fi
0400 211 066

 

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa kaikki valtiovarainministeriön asetuksella vahvistamat juhlarahat. Lisää tietoa vuoden 2017 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi