Ensimmäinen joukkoistamalla toteutettu juhlaraha lyödään suomalaiselle saunakulttuurille

Suomalaista saunaa muistetaan juhlarahalla vuonna 2018

Suomen Rahapaja järjestää valtiovarainministeriön asettaman Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden juhlarahalautakunnan valtuuttamana ideakilpailun Suomalainen saunakulttuuri -juhlarahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta. Suomen Rahapaja toteuttaa ideakilpailun yhteistyössä Helsinki Sauna Day:n kanssa.

Juhlarahasta lyödään vuonna 2018 nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron hopeinen juhlaraha.

Juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen kertoo, että kyseessä on ensimmäinen juhlaraha, johon haetaan designia joukkoistamisen periaatteella. ”Niin sanottu co-creation on kiinnostava uusi ja osallistava tapa hakea designia juhlarahalle ja se sopii saunateemaan erinomaisesti. Haemme ehdotuksia asioista, jotka ilmentävät suomalaista saunakulttuuria helsinkisaunday.fi/juhlaraha -sivulla ja ne voivat olla designluonnoksia, valokuvia tai vaikka tarinoita. Suomen Rahapajan suunnittelijat tekevät saatujen ehdotusten pohjalta esityksen juhlarahadesignista, joten jää nähtäväksi kuinka monesta ehdotuksesta lopullinen design koostuu. Lopullisen päätöksen juhlarahan lyömisestä tekee valtiovarainministeriö”, Karjalainen kertoo.

Suomen Rahapajan ja Helsinki Sauna Dayn yhdessä järjestämä ideakilpailu on avoin kaikille. Ehdotuksia voi toimittaa sähköisesti 31.3.2017 klo 16.00 saakka osoitteessa www.helsinkisaunaday.fi/juhlaraha. Lisäksi ehdotuksen voi jättää paperilomakkeella Kansallismuseon saunakylässä 11.3.

Kilpailussa ei jaeta varsiaisia palkintoja mutta ehdotusten jättäneiden kesken arvotaan 3 kpl juhlarahoja. Kilpailusääntöihin voi tutustua tästä (pdf).

Helsinki Sauna Day ilmentää suomalaista saunakulttuuria tässä ajassa

Helsinki Sauna Day järjestetään lauantaina 11.3. kolmannen kerran. Tapahtuman organisaattori, kulttuurintutkija Jaakko Blomberg kertoo, että suomalainen saunakulttuuri on kiinteä osa paitsi historiaamme myös tätä päivää ja tulevaisuutta. ”Saunominen yhdessä kasvattaa nyt suosiotaan, mikä näkyy hyvin myös Helsinki Sauna Dayssä. Sauna on perinteisesti liitetty enemmän järvimaisemaan, mutta se on myös olennainen osa kaupunkikulttuuriamme”, Blomberg kertoo. Siksi saunakulttuurin muistaminen juhlarahalla on upea juttu”, Blomberg sanoo.

Lisätietoja:
Auli Mikkonen
Digitaalisen markkinoinnin ja yritysvastuun asiantuntija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900
auli.mikkonen@mint.fi.

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa valtiovarainministeriön päätöksestä kaikki suomalaiset juhlarahat. Vuoden 2017 juhla- ja erikoisrahat ovat osa valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi 100 -ohjelmaa. Lisää tietoa vuoden 2017 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi