Saamelaiskulttuuri-juhlarahan suunnittelukilpailu avattiin tänään Inarissa

Saamelaiskulttuuri-juhlarahan suunnittelukilpailu avattiin virallisesti tänään saamelaismuseo Siidassa Inarissa osana saamelaisten kansallispäivän juhlaohjelmaa. Kilpailun avajaissanoissa Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Jonne Hankimaa kertoi tulevan juhlarahan esittelevän ja juhlistavan saamelaisten ainutlaatuista kulttuuria.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön valtuuttamana suunnittelukilpailun Saamelaiskulttuuri-juhlarahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta. Aiheesta lyödään nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron hopeinen juhlaraha.

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta esittää valtiovarainministeriölle juhlaraha-aiheita, joita se pitää arvokkaina, kansallisesti merkittävinä tai suomalaisille muuten tärkeinä tai ajankohtaisina.

Suomen Rahapaja valmistaa kaikki suomalaiset juhlarahat valtiovarainministeriön päätöksestä. Saamelaiskulttuuri-juhlarahan suunniteltu julkaisu on tasan vuoden päästä saamelaisten kansallispäivänä 2018, kertoi Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Jonne Hankimaa aamun tiedotustilaisuudessa Inarissa.”On hienoa, että juhlarahan suunnittelukilpailu toteutetaan juuri nyt Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi”, Jonne Hankimaa sanoo. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017 tulee myös kuluneeksi 100 vuotta ensimmäisestä pohjoismaisesta saamelaisten kongressista, mikä oli alkuaskel saamelaisten kansainväliselle yhteistyölle.

Saamelaiskäräjien hallintopäällikkö Pia Ruotsala kertoi, että tuleva juhlaraha on saamelaisille tärkeä. ”On kunnia, että ainutlaatuiselle ja rikkaalle saamelaiskulttuurille lyödään juhlaraha. Odotamme, että designkilpailu herättää innostusta saamelaisisten taiteilijoiden keskuudessa”, Pia Ruotsala sanoo.

Suunnittelukilpailu päättyy perjantaina 26. toukokuuta klo 16. Suunnittelukilpailuun voivat osallistua saamelaistaiteilijat. Suunnittelukilpailun kilpailuohjelma löytyy Suomen Rahapajan verkkosivuilta kaikilla kolmella virallisella saamenkielellä.

Linkit kilpailuohjelmiin:

  • Kilpailuohjelma, inarinsaame (pdf)
  • Kilpailuohjelma, kolttasaame (pdf)
  • Kilpailuohjelma, pohjoissaame (pdf)
  • Kilpailuohjelma, suomi (pdf)

Lisätietoja:

Auli Mikkonen
digitaalisen markkinoinnin ja yritysvastuun asiantuntija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900
auli.mikkonen@mint.fi

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa valtiovarainministeriön päätöksestä kaikki suomalaiset juhlarahat. Vuoden 2017 juhla- ja erikoisrahat ovat osa valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi 100 -ohjelmaa. Lisää tietoa vuoden 2017 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi