Kiertoon tulee 2,5 miljoonaa juhlavuoden kahden euron rahaa: Itsenäinen Suomi 100 vuotta -erikoisrahojen valmistus alkoi Suomen Rahapajalla

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen käynnisti tänään Itsenäinen Suomi 100 vuotta -erikoisrahojen tuotannon Suomen Rahapajalla. Erikoisrahoja lyödään satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi 2,5 miljoonaa kappaletta. Erikoisrahojen liikkeeseenlaskupäivä on 1.6.2017.

Suomen Rahapajan Vantaan tehtaalla juhlittiin tänään uutta suomalaista kahden euron erikoisrahaa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen vierailun myötä.

”Setelit ja kolikot kuuluvat yhteen, täydentävät toisiaan. Suomen Pankki huolehtii yhteistyössä valtiovarainministeriön ja Rahapajan kanssa, että suomalaisilla on tarvitsemansa maksuvälineet käytössä”, pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo.

”Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä euroalueella ja näin ollen viesti juhlavuodestamme leviää Eurooppaan myös kolikkojen myötä. On hienoa juhlistaa satavuotista itsenäisyyttä yhdessä Suomen Pankin kanssa,” Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Jonne Hankimaa sanoo.

Erikoisrahan kansallisen puolen on suunnitellut teollinen muotoilija Simon Örnberg, joka suunnitteli myös Itsenäinen Suomi 100 vuotta -kultarahan. Erikoisraha hahmottaa mosaiikkimaisesti Suomen karttakuvan. Örnbergin mukaan taiteellinen toteutus esittää Suomen entistä avoimempana, ympäröivään maailmaan sulautuneena ja verkostoituneena.

Kukin euromaa päättää itse kolikoiden ulkoasusta ja liikkeeseenlaskusta. Euroopan keskuspankki hyväksyy kolikoiden lyöntimäärän. Erikoisrahan arvopuoli on samanlainen kuin tavallisessa käyttörahassa, erityinen teemakuva on kansallisella puolella.

Euromaat saavat laskea liikkeeseen kaksi kahden euron erikoisrahaa vuodessa. Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa, joten niitä voi käyttää tavallisten kahden euron kolikoiden tapaan ja maksun vastaanottajalla on velvollisuus ottaa ne vastaan.

Erikoisrahan voi myös ostaa tehdaslaatuisena tai viimeisteltynä peilikiiltoisena versiona Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä.

Lisätietoja:

Henna Karjalainen
viestintäjohtaja
Suomen Rahapaja
henna.karjalainen@mint.fi
050 575 9197

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa valtiovarainministeriön päätöksestä kaikki suomalaiset juhlarahat. Vuoden 2017 juhla- ja erikoisrahat ovat osa valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi 100 -ohjelmaa. Lisää tietoa vuoden 2017 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi