Vuonna 2018 julkaistaan kaksi kahden euron erikoisrahaa sekä juhlarahasarja viisieuroisia

Vuonna 2018 lasketaan liikkeeseen kaksi suomalaista kahden euron erikoisrahaa. Keväällä julkaistavan erikoisrahan aiheena on Suomalaiset kansallismaisemat Koli ja syksyllä julkaistavan erikoisrahan Suomalainen saunakulttuuri. Lisäksi suunnitellaan yhdeksän nimellisarvoltaan viiden euron juhlarahan julkaisua suomalaisten kansallismaisemien kunniaksi.

Suomalaisuutta symboloivilla kansallismaisemilla on yleisesti tunnustettu merkitys kansallisessa kulttuurissa, historiassa ja luontokuvassa. Pohjois-Karjalassa sijaitsevaa Kolin kansallispuistoa kunnioittavia kahden euron erikoisrahoja lyödään yhteensä miljoona kappaletta. Suomen Rahapaja suunnittelee julkaisevansa vuoden 2018 aikana myös yhdeksänosaisen juhlarahasarjan suomalaisista kansallismaisemista. Yhden sarjan perusmetallisen juhlarahan nimellisarvo on viisi euroa.

Vuoden ensimmäisellä kahden euron erikoisrahalla on sama ilme kuin Suomalaiset kansallismaisemat -rahasarjan avaavalla, nimellisarvoltaan viiden euron Suomalaiset kansallismaisemat Koli -juhlarahalla. Suomalaiset äänestivät juhlarahoihin yhdeksän suosituinta kansallismaisemaa kesällä 2017 Suomen Rahapajan koordinoimassa verkkoäänestyksessä. Kolin kansallispuisto sai äänestyksessä eniten ääniä.

Suomalaiset kansallismaisemat Koli -juhlarahan tunnuspuoli kuvaa näkymää Kolin huipulta ja arvopuolelle on lyöty kuva Suomen kartasta. Juhlarahan ilmeen ovat suunnitelleet Erkki Vainio (tunnuspuoli) ja Mari Metso (arvopuoli) Juha-Pekka Järvenpään ottaman valokuvan perusteella.

Suomalaiset kansallismaisemat -sarjan juhlarahojen enimmäislyöntimäärä on 3 000 kappaletta peilikiiltoisiksi viimeisteltyinä (proof-laatu) ja 15 000 kappaletta tehdaslaatuisina (unc-laatu) per raha.

Syksyllä 2018 liikkeeseen laskettavia Suomalainen saunakulttuuri -kahden euron erikoisrahoja lasketaan liikkeeseen miljoona kappaletta. Erikoisrahan on suunnitellut Erkki Vainio.

Kahden euron erikoisrahan saa kierrosta vaihtorahana tai sen voi hankkia Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä. Suomalaiset kansallismaisemat -sarjan juhlarahat ovat saatavilla Suomen Rahapajan verkkokaupassa ja jälleenmyyjillä.

Lisätietoja:

Henna Karjalainen
viestintäjohtaja
Suomen Rahapaja
henna.karjalainen@mint.fi
050 575 9197

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa valtiovarainministeriön päätöksestä kaikki suomalaiset juhlarahat. Lisää tietoa yhtiön toiminnasta ja vuoden 2018 tapahtumista www.rahapaja.fi