22.10.2019

Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt: ”Isyys punnitaan arjen teoissa”

Etusivu / Keräilijöiden iloksi / Tarinoita juhlarahoista / Teemu Ramstedt: Isyys punnitaan arjen teoissa

SaiPan SM-liigajoukkueen keskushyökkääjä Teemu Ramstedtille tämän vuoden isänpäivä on erityinen, sillä perheen esikoinen syntyi tammikuussa. Lapsen syntymä sai Ramstedtin tekemään rohkean valinnan: hän laittoi ammattiurheilijan uransa tauolle.

 

Ramstedtin tytär syntyi alkuvuodesta 2019 raskausviikkoihin nähden pienikokoisena. ”Tiesimme kasvun hidastuneen raskauden edetessä, joten osasimme vaimoni kanssa odottaa tavallista vaikeampaa alkua. Päätös jäädä kotiin oli minulle itsestään selvä”, kertoo Teemu.

Perheen etusijalle asettaminen merkitsi 31-vuotiaalle Ramstedtille vuoden taukoa kilpaurheilusta. ”Totta kai mietin päätöksen vaikutusta uraani, mutta lopulta valinnan tekeminen oli nopeaa ja helppoa. Sekin auttoi, että minulla on jo pitkä ura jääkiekon parissa”, sanoo Teemu.

”Olemme aina tehneet päätökset yhdessä vaimon kanssa. Tämä on joukkuepeliä”, kuvaa Ramstedt. Kunnon ylläpitäminen tauon aikana onnistui suunnitelmallisella ajankäytöllä ja valmentajan avulla.

Kuvat: Kiia Haikola. All rights reserved

Esikoisen syntymän jälkeen urheiluharjoitukset vaihtuivat joksikin aikaa vauvan hoidon harjoitteluun. ”Alkuun seurattiin kellon kanssa syöttöaikoja ja nukkuminen oli hankalaa. Nyt olemme päässeet normaaliin rytmiin”, Teemu sanoo.

 

Ramstedt: ”Jokainen päivä on isänpäivä”

Teemulle ensimmäinen isänpäivä on tärkeä ja sitä vietetään isovanhempien kanssa. ”Isänpäivä merkitsee paljon, mutta totuus on, että isyys punnitaan arjen läsnäolossa ja teoissa”, sanoo Teemu. ”Jokainen päivä on isänpäivä. Jääkiekossakin matka on tärkein; harjoittelun tuloksena tulee lopulta voitto.”

Ramstedtille on tärkeätä viettää aikaa yhdessä perheenä ja tehdä valintoja lapsen eduksi. ”Haluan olla esikuvallinen isä, opettaa hyviä elämäntapoja ja käyttäytymistä”, Teemu kertoo.

 

Tunteiden voimakkuuteen ei osaa varautua

Vastuu toisesta ihmisestä mullistaa uusien vanhempien elämän. ”Olin asennoitunut perheenlisäyksen tuomiin muutoksiin, joten ne eivät yllättäneet. Sen sijaan syntymän jälkeen vauvaa kohtaan tulevien tunteiden voimakkuuteen ei osaa varautua mitenkään”, kertoo Teemu.

Ramstedt kannustaa heittäytymään ja hankkimaan lapsia, jos siihen tuntee halua. ”Minulle vanhemmuus on kutsumus ja elämäni tärkein tehtävä”, perhekeskeiseksi itseään kuvaava Teemu sanoo.

 

Esimerkkejä lapsia hoitavista isistä tarvitaan lisää

”Monilla miehillä olisi halukkuutta olla enemmänkin lasten kanssa”, Ramstedt arvelee. Hän peräänkuuluttaa molempien vanhempien mahdollisuutta luoda omaa uraa. Ramstedt toivoo, että kulttuuri, jossa äiti on lasten kanssa kotona vuosia ja isä kaksi viikkoa, muuttuisi.

All rights reserved Use only for Rahapaja, social media and blog interview w Teemu

”Muutosta auttaisi, jos lapsia kotona hoitavat isät puhuisivat enemmän ja avoimemmin kokemuksistaan”, Teemu sanoo.

 

Vauva hymyilee ja nauttii elämästä

Syksyllä Ramstedtin perheellä alkoi uudenlainen arki, kun Teemu aloitti SM-liigajoukkue Saimaan Pallon keskushyökkääjänä ja varakapteenina. ”Pelipäivinä en ole niin paljon kotona, mutta muina päivinä olen läsnä. Minulle on tärkeätä olla aina mukana esimerkiksi vauvan lääkärikäynneillä”, Ramstedt sanoo. ”Kesätauon aikana olen toisaalta paljon enemmän perheen kanssa kuin ehkä toimistotyössä olisi mahdollista”, toteaa Teemu ammattinsa eduista.

Alkuvaiheen haasteista on päästy jo rauhallisempiin öihin ja tavalliseen vauva-arkeen. ”Nautin tavattomasti, kun näen lapsen kehityksen ja hymyn, joka kertoo, että hänkin nauttii elämästä.”