30.11.2018

Maija Kauppi, 80, saa nyt ylioppilaslakin päähänsä

Etusivu / Keräilijöiden iloksi / Tarinoita juhlarahoista / Maija Kauppi, 80, saa nyt ylioppilaslakin päähänsä

Tämän syksyn vanhin ylioppilas, 80-vuotias Maija Kauppi, palasi 63 vuoden jälkeen koulunpenkille. Espanjan kielen tunneilta alkanut opiskelu sai jatkoa ylioppilastutkintoon saakka. Mikkelin etä- ja aikuislukiosta valmistuva Kauppi nautti oppilaitoksensa iltaopintojen yhteisöllisestä hengestä ja henkilökohtaisesta ohjauksesta.

 

 

Kun espanjan opettaja ehdotti Kaupille ylioppilaskokeeseen osallistumista, hän tuumasi, että samalla voisi kirjoittaa enemmänkin oppiaineita. ”Aiempi koulunkäyntini jäikin keskikouluun”, työuransa lastentarhaopettajana ja päiväkodin johtajana tehnyt Kauppi naurahtaa.

”Kiinnostuin Espanjan kielestä ja kulttuurista, kun vietimme mieheni kanssa talvia siellä.” Kauppi oli jo lukenut kieltä työväenopistolla, kun hänen pojantyttärensä ehdotti aikuislukiossa opiskelua. ”Mikkelissä oli kuulemma eriomainen espanjanopettaja – ja niin toden totta olikin!”

 

Yhteisöllisyys antoi puhtia opiskeluun

Aikuslukion iltaopinnoissa on opiskelijoita kaikista ikäluokista. ”Kieliryhmissä meitä eläkeläisiä on reilummin, mutta myös nuoria miehiä opiskelee tavoitteenaan ylioppilastutkinto. Opiskelutoverinani oli myös kahden lapsen äiti, joka vielä opintojen lisäksi teki päivätyötä. Hänelle täytyy kyllä todella nostaa hattua!”

Laajasta ikäjakaumasta huolimatta Kauppi nautti erityisesti yhdessä muiden kanssa opiskelusta. ”Historian tunnit olivat hauskoja – olinhan kuin kävelevä reliikki, elänyt niitä tapahtumia, joita opiskelimme”, hän vitsailee. ”Vaikka välillä olisi väsyttänyt, antoi ryhmässä opiskelu voimaa. Lähdin aina iloisin mielin oppitunneilta.”

 

 

Elämänmittainen oppiminen verenperintönä

Koulutusta sekä jatkuvaa kehittymistä on arvostettu Kaupin suvussa. ”Oma isoäitini, joka oli opettaja, korosti aina opiskelun tärkeyttä. Elinikäisen oppimisen into onkin varmaan tullut osittain verenperintönä – elämässäni ei varmaan ole ollut yhtään vuotta, etten olisi opiskellut jotakin.”

Ylioppilaslakin saannin jälkeenkin Kaupilla on jo seuraavia tavoitteita opiskelun suhteen: ”Ainakin kielitaitoa ja sanavarastoa täytyy ylläpitää jatkuvasti. Myös yliopisto-opinnot kiinnostavat, kenties kesäyliopiston puolella.” Kauppi rohkaiseekin jokaista kehittämään itseään – iästä huolimatta. ”Kyllä ihmisen täytyy kehittää aivojaan, muuten ne kutistuvat!”

 

Lue suomalaisista juhlarahoista.