Suomen itsenäisyys 75 vuotta 1000 MK

360,00 

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): 10789 Osasto:
 • Kuvaus +

  Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlan kunniaksi lyöty 1 000 markan nimellisarvoinen juhlaraha on valmistettu suomalaisesta Lapin kullasta. Kolikon painosta 900 promillea on kultaa, 50 promillea hopeaa ja 50 promillea kuparia.

  Ensimmäinen maailmansota syttyi elokuussa 1914. Sodassa kärsityt tappiot ja taloudelliset vaikeudet ajoivat Venäjän vähitellen sisäiseen kriisiin.

  Maaliskuussa 1917 tsaari Nikolai II syrjäytettiin ja valtaan nousi Venäjän väliaikainen hallitus. Muuttunut tilanne vaikutti myös Venäjän ja Suomen keskinäisiin suhteisiin.

  Kiistelty valtalaki

  Suomessa vaatimukset entistä riippumattomamman aseman saavuttamisesta suhteessa Venäjään alkoivat kasvaa.

  Heinäkuussa 1917 sosiaalidemokraattien johtama Suomen eduskunta hyväksyi äänin 135–55 valtalain, jolla eduskunta julistautui korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Osa porvaripuolueiden edustajista vastusti lakia.

  Bolshevikkien vallankumous

  Venäjän väliaikainen hallitus vastasi hajottamalla eduskunnan ja määräämällä uudet vaalit. Seuranneissa vaaleissa sosiaalidemokraatit menettivät enemmistönsä porvareille. Syksyn aikana tunnelmat kiihtyivät niin Suomessa kuin muuallakin Venäjällä.

  Marraskuun 7. päivänä 1917 Leninin johtamat bolshevikit kaappasivat Pietarissa vallan työläisten ja sotilaiden neuvoston nimissä. Suomessa oli marraskuussa suurlakko ja levottomuuksia useilla paikkakunnilla.

  Eduskunta hyväksyi 15. marraskuuta 1917 maalaisliiton Santeri Alkion ehdotuksen korkeimman vallan siirtämisestä eduskunnalle, kunnallislait ja 8 tunnin työpäivän, joilla tähdättiin työväestön rauhoitteluun.

  Itsenäisyysjulistus 4.12.1917

  P. E. Svinhufvudin johtama senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen eduskunnalle joulukuun 4. päivänä ja eduskunta hyväksyi julistuksen joulukuun 6. päivänä. Suomen itsenäisyys- ja kansallispäiväksi vakiintui myöhemmin itsenäisyysjulistuksen hyväksymispäivä, joulukuun kuudes.

  Itsenäisyysjulistuksen jälkeen oli tärkeää saada muiden valtioiden tunnustus Suomen itsenäisyydelle. Muut valtiot eivät kuitenkaan suostuneet tunnustamaan itsenäistä Suomea, ennen kuin bolsevikkien johtama Neuvosto-Venäjä sen tekisi.

  Suomen itsenäisyys tunnustetaan kansainvälisesti

  Tunnustus itsenäisyydelle saatiin Leninin johtamalta Venäjän hallitukselta 31. joulukuuta 1917. Virallinen päätös tuli 4. tammikuuta 1918.

  Venäjän tunnustuksen jälkeen Ranska ja Ruotsi tunnustivat Suomen 4. tammikuuta ja Saksa 6. tammikuuta. Yhdistyneet kuningaskunnat ja Yhdysvallat tunnustivat Suomen itsenäisyyden keväällä 1919 Suomen sisällissotaa seuranneen saksalaissuuntauksen päätyttyä ja ensimmäisten itsenäisyyden ajan eduskuntavaalien jälkeen.

 • Tekniset tiedot +

  Metalli

  Au900

  Materiaali

  Kulta

  Halkaisija

  22.10 mm

  Paino

  9 g

  Laatu

  proof

  Vuosileima

  1992

  Lyöntimäärä

  35000.00

  Julkaisupäivä

  1.1.1992

 • Suunnittelija +

  Suomen itsenäisyys 75 vuotta 1000 MK