Uno Cygnaeus ja kansanopetus -juhlaraha 10 €, proof

38,00 

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): 20244 Osasto:
 • Kuvaus +

  Tilaa Suomen kansakoulun isän, Uno Cygnaeuksen kunniaksi lyöty hopeinen juhlaraha omaan kokoelmaasi, muistoksi tai lahjaksi. Kansakouluasetuksen antamisesta tulee vuonna 2016 kuluneeksi 150 vuotta.

  Uno Cygnaeus ja kansanopetus -juhlaraha on upea lisä omaan kokoelmaan tai lahja suomalaista koulutusta arvostavalle tai sen parissa työskentelevälle.

  Petri Neuvosen suunnittelemasta juhlarahasta löytyy opetukseen ja oppimiseen liittyvää symboliikkaa. Jo monta suomalaissukupoleva on saanut opiskella lukutaidon alkeita tunnuspuolen aapiskukon johdolla. Arvopuolella lapset ovat askarrelleet koulun ikkunaan vuosiluvun 1866, jolloin kansakouluasetus annettiin.

  Hopeisen 10 euron  Uno Cygnaeus ja kansanopetus -juhlarahan maksimilyöntimäärä on 10 000 kpl, joista 100 on numeroitu. Numerointi on rahan arvopuolella ja numeroidut rahat on sekoitettu satunnaisesti lyöntimäärään.

  Kiillotetulla leimasimella lyöty, viimeistelty Uno Cygnaeus ja kansanopetus -juhlaraha on pakattu suojaavaan läpinäkyvään pilleriin ja rahan tarinan kertovaan lahjarasiaan.

  Suomen kansakoulun isä

  Uno Cygnaeus (1810-1888) tunnetaan Suomen kansakoulun isänä. Cygnaeus oli maailmaa nähnyt pappi ja luonnontieteiden maisteri, jolle kansakoulun kehittäminen oli kutsumustyö. Hän tutustui kouluoloihin ja opetuksen järjestämiseen työnsä ohella Alaskassa ja Pietarissa ja teki oppimatkoja mm. Baltiaan ja Keski-Eurooppaan.

  Cygnaeuksen vuonna 1861 julkaisema ehdotus Suomen kansanopetuksen järjestämisestä oli käännekohta Suomen kansanopetusoloissa. Ehdotuksessa esitettiin samanlaista pohjakoulua kaikille ja painotettiin kädentaitojen osuutta tiedollisten aineiden ohella. Käsityö tulikin Suomessa ensimmäisenä Euroopassa opetusohjelmaan, josta se löytyy yhä tänä päivänä.

 • Tekniset tiedot +

  Nimellisarvo

  10.00 €

  Metalli

  Ag500

  Materiaali

  Hopea

  Halkaisija

  28.50 mm

  Paino

  10 g

  Laatu

  proof

  Vuosileima

  2016

  Lyöntimäärä

  10000.00

  Julkaisupäivä

  17.3.2016

 • Suunnittelija +

  Petri Neuvonen